Voedingscoach Esther Dobber over ‘Voeden of vullen?’

Esther Dobber

redactioneel artikel Noordhollands Dagblad
d.d. 21-9-2016
… citaat …

‘Kook je aardappelen zonder zout’

VOEDINGSCOACH ESTHER DOBBER OVER ‘VOEDEN OF VULLEN?’

Landsmeer * ,,Een zak chips naar binnen werken is vullen, maar een handje ongezouten noten eten is voeden. Veel mensen weten dit niet.” Voedingscoach Esther Dobber uit Landsmeer wil wel van de daken schreeuwen dat mensen vaker stil zouden moeten staan bij wat ze eten.

,,Wees lief voor je lichaam, je gaat je er gezonder bij voelen”, houdt ze senioren voor. Morgenmiddag geeft gewichtsconsulent en voedingscoach Esther Dobber (49) een lezing in het Dienstencentrum Landsmeer: ‘Vullen of voeden van het lichaam’.

Vitaliteit

Met een serie lezingen en activiteiten voor vijftigplussers wil het Dienstencentrum de vitaliteit van ouderen stimuleren.
Dobber gaat met haar luisteraars op ‘Supermarktsafari’. ,,Ik neem een tas met boodschappen mee. En een paar extra leesbrillen. Dan gaan we de etiketten analyseren”, klinkt het gedreven.
,,Bij de gigantische hoeveelheid producten in supermarkten, is het lastig om te kiezen”, stelt Dobber. Schappen staan van onder tot boven vol met tig varianten van één product. ,, Fabrikanten weten producten via marketing zo aan te prijzen dat hun product gezonder lijkt.”

Hoe dit doorwerkt, bleek voor Dobber uit de quiz die ze hield op de Libelle Zomerweek. ,,Bezoekers konden antwoord geven op meerkeuzevragen over gezonde voeding. Dan kom je erachter dat de kennis van mensen over wat voeding nu echt met je doet, laag is.” ‘Wat is gezonder, ontbijtkoek naturel of een snee volkorenbrood’, was een van de vragen. ,,Onbijtkoek, zeiden veel quizdeelnemers, een verkeerd antwoord.” Volgens de voedingsdeskundige een gevolg van marketing.
,,Dat is de reden dat ik etiketten analyseer met de bezoekers van de lezing. Ik zeg niet: ‘Je mag dit of dat niet eten’. Mijn doel is mensen bewust maken: ‘Wat eet ik nou eigenlijk?’.

De boodschappentas van Esther bevat Cola, waarvan iedereen wel weet dat er veel suiker in zit. ,,Knakworstjes, om te laten zien hoeveel verzadigd vet er in zit. Verzadigd vet kan tot aderverkalking leiden. Zachte vetten zijn oké, harde niet.” Een pak biologische muesli zet ze naast een fabrieksvariant. Uit de vergelijking wat er in zit, blijkt volgens haar welke versie in het kader van ‘gezonder’ de voorkeur heeft.

,,Vijftigplussers adviseer ik om extra vitamine D te nemen. Geheel in lijn met het Voedingscentrum. In ons land hebben we niet elke dag zon, waardoor we niet voldoende vitamine D aanmaken.” Volgens het Voedingscentrum kan een tekort aan vitamine D zwakke spieren en spierkrampen veroorzaken. Met genoeg vitamine D en calcium krijgen ouderen minder vaak last van botontkalking en botbreuken, en vallen ze mogelijk ook minder.

,,In vis zit het. Daarom het liefst twee keer per week vis op het bord. Smeer bij voorkeur Halvarine op een snee volkoren brood, fabrikanten voegen er vitamine D aan toe.
Veel naar buiten gaan, dat is ook goed tegen eenzaamheid.”

In haar praktijk bezoekt de Landsmeerse cliënten aan huis voor intensieve persoonlijke begeleiding bij gewichtsbeheersing. Naast haar werk bekwaamt de moeder van drie kinderen zich in het specialisme kind en voeding, zodat ze ook gezinnen kan behandelen.

Kruiden

‘Kook je aardappelen zonder zout’, is een van de vele tips van Esther. Ze doet het zelf ook. ,,Gebruik bijvoorbeeld bij de gebakken aardappelen kruiden als knoflook en rozemarijn. Werk met kruiden. Minder of geen zout is beter, zeker als je een hoge bloeddruk hebt.” ,,Veel mensen zijn zich niet bewust dat ze twee liter water per dag moeten drinken. Vooral als je ouder wordt, loopt de nierfunctie terug.

Zet een karaf neer, zodat je ziet wat je drinkt. Je wordt vitaler als je bewust wordt wat je doet.”

… citaat …

Artikel Noordhollands Dagblad
Editie Waterland
katern regionaal blz 10/11

d.d. 21 september 2016

geschreven door Annette Snaas

______________________________________________________

vitaliteitslezing efm-voeding-en-advies

Vitaliteitslezing EFM voeding en advies

Initiatief DCL succesvol van start met vitaliteitslezing

‘Vullen of Voeden van het lichaam. Wat is het verschil?’

LANDSMEER – Het initiatief van het Diensten Centrum Landsmeer om maandelijks op donderdagmiddag een gratis informatiemiddag rond een bepaald thema te houden, bleek de eerste keer al een groot succes. Op de vitaliteitslezing van de 49-jarige Landsmeerse gewichtsconsulent/voedingscoach Esther Dobber kwamen vele geïnteresseerden af. Komende 20 oktober is de tweede open Inloop voor senioren met als thema ‘Ouderenuitbuiting, wat kunnen we er tegen doen?’

Esther Dobber, gediplomeerd gewichtsconsulent en voedingsdeskundige, mocht tijdens deze eerste informatiemiddag het spits afbijten met haar vitaliteitslezing “Vullen of voeden van het lichaam. Wat is het verschil?’ Met tips en voorbeelden uit de praktijk legde ze uit wat voor en belangrijke rol gezonde gevarieerde voeding heeft op onze vitaliteit en ons lichaam. “Word je bewust van wat je eet, wees lief voor je lichaam, voeden is beter dan vullen” ‘ Vitaliteit bereik je volgens het ‘Esther Dobber patroon’ ook door minimaal 30 minuten per dag te bewegen. Tevens kreeg het belang van extra vitamine D voor ouderen de nodige aandacht. Na de pauze ging Esther met de aanwezigen op ‘Supermarktsafari’, waarbij ze de etiketten van diverse producten uit de supermarkt door de aanwezigen liet analyseren en een antwoord probeerde te vinden op de vraag: wat voor ingrediënten zitten er in, Wat zijn additieven, E-nummers e.d.?

_____________________________________________________________